By using this website you agree to our use of cookies.

No Yes

België voert keurmerk voor inbraakveiligheid in

In de Belgische gemeente Dilbeek is het proefproject ‘Certificaat Inbraak Veilig’ gestart. Het gaat om een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant om het hoge aantal woninginbraken in de regio fors te laten dalen. Men verwacht evenveel effect als bij het Nederlandse Politie keurmerk Veilig Wonen, dat tot 90 procent minder kans op inbraak leidt.

In de provincie Vlaams-Brabant vinden jaarlijks meer dan 7.000 woninginbraken- en pogingen plaats. Tussen 1995 en 2005 waren het er nog 3000 tot 4000 per jaar. Op grond van de ervaringen in Nederland, verwacht het provinciebestuur met gecertificeerde preventie het aantal inbraken weer te kunnen laten dalen. Dit wordt voor het eerst uitgeprobeerd in de politiezone Dilbeek, in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte lichtte het project in het Dilbeekse gemeentehuis toe, met aan zijn zijde Thierry Freyne, de procureur des Konings van Halle-Vilvoorde en Willy Segers, de burgemeester van Dilbeek. Ook Arnoud Vermoesen, korpschef van de politiezone Dilbeek, Liesbeth Van Isterbeek, bestuurlijk directeur van de federale politie Halle-Vilvoorde en Frederic Verspeelt, gerechtelijk directeur van de federale politie Halle-Vilvoorde, waren hierbij aanwezig, evenals enkele vrijwillige leden van de Dilbeekse preventiedienst. Met deze delegatie wilde de provincie laten zien dat het ‘menens’ is. “Er zijn teveel woninginbraken die de veiligheid onder druk zetten en de woonkwaliteit van de inwoners verstoren”, sprak de provinciegouverneur. “Maar we stellen ook vast dat teveel woningen onvoldoende beveiligd zijn.”

3-minuten regel
Een inbreker wil volgens de initiatiefnemers stil, snel en ongezien zijn slag slaan. Het liefst wil hij binnen drie minuten in een woning geraken. Maatregelen die inbraken vertragen, zorgen dat hij meer tijd nodig heeft om de woning binnen te dringen en dan is de kans groter dat hij zijn inbraakpoging staakt. “Daarom starten we in Vlaams-Brabant met het ‘Certificaat Inbraak Veilig”, aldus De Witte. “Iedereen kan een advies vragen en zijn woning laten controleren door een preventie-adviseur. Als deze de woning voldoende beveiligd vindt, krijgt de bewoner het certificaat en een bordje dat hij zichtbaar aan zijn voorgevel kan bevestigen.” Aan het certificaat zijn voor de bewoner geen kosten verbonden. Het is aan te vragen via www.diefstalpreventieadviseur.be. Na Dilbeek gaat het initiatief ook van start in het arrondissement Leuven, in de politiezone Tienen-Hoegaarden. Verwacht wordt dat vele andere zones snel zullen volgen.


Bron: beveiligingsnieuws.nl, 16/2/2017